tisdag 14 januari 2014

Siffrorna som försvann

Han försökte gnugga sömnen ur ögonen, men det var som om han aldrig skulle bli pigg. Det var skum belysning på caféet där han satt och drack morgonens tredje dubbel espresso. I vanliga fall gick det bra att plugga just på det här stället. Det var ganska lugnt och hade inte så många tillfällen under dagen då det välde in människor, utan lite mer av ett drop-in-café. Ljudnivån hade under morgonen var lite högre än vanligare, kaffet lite kallare och människorna lite fler. Han hade inte lyckats plugga någonting. 


Open Office-dokumentet gapade vitt och var alltså lika tomt nu som när han kom till caféet fem timmar tidigare. Lite bitter var han. Han hade ju räknat med att vara klar med uppsatsen nu, så att han fick vara ledig resten av veckan. Egentligen var det inte så mycket kvar att fixa på uppsatsen, bara korrekturläsning, förord och innehållsförteckningen. Han stirrade på det tomma vita bladet som hånandes blängde tillbaka lika vitt som snön utanför fönstret. Han ville inte gå hem. Hemma var tråkigt, kallt och ensamt. Här var det bara tråkigt och bara lite ensamt. Han stirrade på fingrarna som vilade på tangentbordet, på laptopen. Det var som om fingrarna inte ville röra på sig, som om det inte fanns några ord kvar i hans nervsystem. Han gav upp. Det skulle inte bli något förord idag, det var bara att inse. 


Han gick bort till kassan och beställde en kaffe till, stor latte med trippel espresso-shot, och en morotskaka. Lite sen lunch, men gott. Hög på socker kunde han knappt sitta still och när han försökte skriva så skakade han bara. Egentligen kanske det var för mycket koffein och en sockerchock på det. 

Han hämtade ett glas vatten och svepte det på direkten. Han kände sig genast bättre. Med påfyllt vattenglas gick han tillbaka till sitt bord och satte sig ner och var något stadigare på hand. Han placerade händerna på tangentbordet och skrev: Innehållsförteckning. Han kände lugnet landa och skakningarna började avta en aning. När han skulle skriva Sida 1, tappade han hakan. Alla siffror på tangentbordet var borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar